Hem / Gör det själv / Måla / Hur måla möbler

Doppmålad trästol

Förändra dina möbler med färg – så här gör du!

  • Skruva av knoppar, beslag, ben och andra detaljer som du inte vill ha målade och tvätta möbeln med Nordsjö Original Målartvätt. Skölj av ytan och låt torka.
  • Slipa därefter ytan med ett fint sandpapper. Det är speciellt viktigt på möbler som redan är behandlade. Torka av slipdammet ordentligt.
  • Om din möbel har ytskador krävs ett mer noggrant förarbete. Grundmåla med Nordsjö Original Häftgrund Snickeri och spackla med Nordsjö Professional Snickerispackel. Slipa och borsta sedan de spacklade ytorna. Ifall ytan är betsad eller laserad rekommenderar vi att du hör med din återförsäljare för bästa tips och råd.
  • Vid nymålning av obehandlade snickerier måste du först isolera kvistar med Nordsjö Original Kvistlack.
  • Grundmåla med Nordsjö Original Häftgrund Snickeri och spackla om det behövs med Nordsjö Professional Snickerispackel. Slipa och borsta sedan de spacklade ytorna.
  • Måla två lager med valfri Nordsjö Ambiance Superfinish snickerifärg.

Betsa eller måla?

Det finns en massa olika sätt att förändra en möbel på. Du kan antingen måla med en täckande färg, lasera eller betsa – börja med att fråga dig själv hur mycket jobb du är villig att lägga ner? En gammal möbel som du fyndat på loppis har väldigt sällan en helt obehandlad yta så om du t.ex. vill betsa ytan krävs det lite mer förarbete. Låt oss säga att en gammal ekskänk redan är brunbetsad, så blir det väldigt svårt att vitbetsa den då den bruna betsen kommer lysa igenom. Då gäller det att slipa bort den gamla betsen så att originalfärgen kommer fram, men orkar man inte slipa av hela möbeln helt ren från bets och lack så kan man ju fundera på om man kan tänka sig att bara betsa en del av möbeln och täckmåla resten.

Se även vår instruktionsfilm nedan.

 

Kom in till oss i din närmsta Nordsjö Idé & Designbutik så guidar vi dig rätt i valet av bets, lasyr, hårdvaxolja och täckfärg!